2020-08-29 05:25 | 0 kommentarer
Här är den avslutande delen av "Lunchpromenader på Östermalm". Det var riktigt kul att gå omkring där med kameran.Fast jag bott i området i snart nio år hittade jag en massa saker som jag inte lagt märke till förut. Så det behövdes tydligen en kamera för att upptäcka hur fint området är. Dessutom gör alla backar Östermalm till en rolig fotomiljö eftersom man kan befinna sig både ovanför och nedanför olika motiv.Det lär bli mer fotande i området i framtiden för även om jag har tagit en massa bilder, så finns det mycket kvar att fota. Men då får det bli på andra tider på dagen för man hinner ju inte att gå speciellt långt på en lunch om man har en kamera med sig.
Kengisgatan.I ett garage på Östermalm.
Utsikt från "Lappbacken".Privathus på Gustaf Wickmansgatan.
Privathus på Lappgatan.
Vid vägkanten på Laestadiigatan växer det riddarsporrar.En bild från Bengt Lundgrensgatan.Bolagshus på Hermelinsgatan.Bolagshus på Bengt Lundgrensgatan.Staket ovanför en garagelänga på Östermalm.Felskyltat.Bolagsgårdar på Östermalm.Korsningen Kengisgatan/Gustaf Wickmansgatan.Garagelänga i Östermalmsområdet.HermelinsgatanBolagshus på Bengt Lundgrensgatan.
Om du gillar bloggen med Kirunabilder, eller vill dela det senaste inlägget med andra:
2020-08-24 05:41 | 0 kommentarer
Egentligen skulle det här bli den sista lunchpromenaden på Östermalm.Jag skulle bara ta några bilder på Gustaf Wickmansgatan och sedan gå vidare till den branta backen på Kengisgatan. Men det blir ju inte alltid som man har tänkt sig, som ni kan se på bilderna. Promenaden kom istället att gå till det som förut hette Thule. Numera ingår området i Östermalm, och namnet Thule är borta från stadskartorna. Lite trist att gamla namn försvinner, tycker jag. Men det finns nog någon anledning till det, även om jag inte kommer på vad det skulle kunna vara.
2020-08-18 06:38 | 0 kommentarer
Det var då själva...! Under hela veckan har solen spridit sina strålar över gruvstaden och bjudit på temperaturer på 20-25 grader. Men i morse när jag klev upp var det dimma. Typiskt "ledighetsväder"! Men än är det inte kört för idag. Kanske solen visar sig lite senare för nu verkar molnen lätta både från gruvan och bergen nere i Jukkas, som jag kan se från fönstren min lägenhet. Nåja, det gav mig i alla fall tid att gå igenom lite bilder, tagna i Östermalmområdet, tidigare i veckan. (Om du vill titta på bilder från min förra lunchpromenad i området så finns de i inlägget under det här.)
"Pojken och paddan" i parken nedanför gamla "Vilan".
2020-08-16 05:31 | 0 kommentarer
Efter en ovanligt kall sommar slog sommarhettan till. Och typiskt nog, gjorde den sin entré bara några dagar efter att semestern var slut. Det känns så klart lite trist, men det är bara att göra det bästa av saken och ta vara på så många soliga stunder som möjligt. Eftersom jag har mitt jobb på Kulturhuset (gamla Östermalmsskolan) ligger det nära till hands att ta med kameran och gå runt lite i Östermalmsområdet under lunchrasterna. Här finns bland annat kvarteren med de vackra bolagshusen som uppfördes på 1920-talet. De var ursprungligen mörkbruna, men numera är fasaderna ommålade med både rätt så klatschiga färger och milda pastellfärger.När man nämner Östermalmsområdet, så tänker nog många i första hand på den gamla skolan och bolagshusen. Men det är faktiskt ganska stort. Det sträcker sig från korsningen Kyrkogatan/Gruvvägen, vidare upp mot Lappgatan och via "Lappbacken" ner till Jägaregatan. För att ringa in hela området får man sedan traska längs hela Jägaregatan ner till Kyrkogatan och därefter upp till Gruvvägen igen. Och det är så klart inte gjort på en lunchrast. I alla fall inte om man har med sig en kamera, så jag får nöja mig med promenader längs gator som finns i närheten av Kulturhuset. Här några av bilderna jag tog en vacker sommardag under första halvan av augusti.
Tillbaka till jobbet på gamla Östermalmskolan, via Gustaf Wickmansgatan..
2020-08-06 20:54 | 0 kommentarer
På senare år har mätplintarna ökat rejält i antal. Numera ser man de, drygt en och en halv meter höga stålrören, sticka upp ur marken lite här och var i Kiruna. Överst på stålrören finns fästen där GPS-instrument, som registrerar markrörelser orsakade av gruvdriften, skruvas fast. Med den utrustniingen görs mätningar några gånger per år. Allra flest mätplintar finns det i Bolagsområdet som ligger närmast gruvan.Glädjande nog har en del av mätplintarna förvandlats till konstverk. Tolv stycken, närmare bestämt. Det är fem medlemmar i Kiruna Konstkollektiv som har designat två konstverk vardera. Johan Kauppi, som tidigare jobbat med designprojekt vid Icehotel, finns också representerad bland stans "mätplintskonstnärer".Hoppas att fler mätplintar, omvandlade till konstverk, dyker upp vad det lider. Det känns som ett fint inslag som passar in i vår gruvstadsmiljö. Här är bilder på de tolv som finns just nu.
"Nya Snusdosan?", parkeringen vid gamla Centralskolan. Design: Yvonne Sterner.
e-post
Kirunabarnens sångKirunafestivalenKirunafestivalen på facebookKirunafotominnenKirunafotominnen på facebookKirunaTidningenKirunaTidningen på facebookNya Kirunabilder på facebookStadsflytten.nuStads- och Centrumutveckling i Kiruna